Бегликташ

Бегликташ

Скалното светилище Бегикташ е една от предпочитаните културни дестинации за туристите през летния сезон. Неговото име е с турски произход и означава: „беглик“ – данък и „таш“ – камък. Символиката идва от това, че по време на Османското владичество българите са плащали данък на турците, който се изразявал в добитък. На това свято място всяка година животните се водели, за да се установи размера на облагане, според турските власти.

Бегликташ се намира на най-високата точка на нос Бегликташ – 128 м. и на пет километра от морския град Приморско, което го прави лесно достъпно. Траките избрали именно това място, защото според древните вярвания това разположение го прави по-близко до небесното. А от местността се разкрива очарователна гледка към морето от север и изток както и към красивата Странджа планина от запад и юг.
 
В местността може да видите камък, който представлява Брачно ложе и според археолози то символизира брака между Бога Слънце и Богинята Майка. Друг интересен символ е жертвеника, върху който са издълбани ями и в тях се е слагало вино, мляко, вода и растително олио. Това са четирите свещени течности според траките. Има още много интересни артефакти, които привличат вниманието на хиляди туристи през лятото.
 

 

Primorsko Del Sol
Black Sea Star
Arapya Del Sol
Jasmin
Lozenets
Pirin Place
Ores Boutique Hotel